PENTAULIAHAN PENGAWAS SEKOLAH

DSC_2826_2464x1632DSC_2827_2464x1632

Majlis Pelantikan Pentauliahan Pengawas Sekolah bagi sesi 2017 telah berlangsung pada 16 Januari 2017. Seramai 39 orang pengawas telah ditauliahkan oleh Yang Berusaha Tuan Haji Syed Mahizan b. Syed Hashim, Pegawai Pendidikan Daerah Kuala Kangsar.

Muhammad Hilmi Zharfan bin Yusri telah diisytiharkan sebagai Ketua Pengawas manakala Rosemylia Natasha bt. Rosli sebagai Penolong Ketua Pengawas.

Tahniah kepada semua pelajar yang telah terpilih, semoga menjadi pemimpin pelajar yang berwibawa.

LARIAN TEMENGGONG

DSC_2594_2464x1632

Larian Temenggong/ Kejohanan Merentas Desa peringkat sekolah telah diadakan pada 13 Januari 2017 bermula jam 7.45 pagi. Program yang melibatkan penyertaan semua pelajar termasuk pendidikan khas yang mewakili rumah sukan masing- masing iaitu rumah Bendahara, Laksamana, Panglima dan Syahbandar.

Jarak larian sejauh 5 km memberikan peluang kepada pelajar- pelajar untuk menguji kecergasan fizikal serta berpeluang mewakili sekolah ke kejohanan peringkat daerah.

Majlis Perasmian & Penutupan telah disempurnakan oleh En. Mior Othman b Mior Mat Ramle, Pengetua SMK Temenggong seterusnya menyampaikan hadiah kepada semua pemenang. Tahniah kepada semua yang telah menjayakan program ini.

JAMUAN AKHIR TAHUN KGST

dsc_1320-copy

Bertemakan “Merah Membara Hitam Memukau”, Majlis Jamuan Akhir Tahun KGST telah berlangsung pada 13 November 2016 di Hotel Herritage, Ipoh. Majlis dimulakan dengan sesi fotografi dan diikuti dengan perarakan masuk ke dewan jamuan. Pelbagai acara menarik diatur antaranya penyampaian hadiah, cabutan bertuah serta ucapan daripada pengerusi KGST & pengetua.

dsc_1358-copy

Selain daripada itu pihak majlis juga meraikan persaraan Pn Shaikhah Abd Rahman yang akan bersara pada awal Januari 2017. Tahniah kepada jawatankuasa KGST 2016 yang berjaya menganjurkan majlis ini dengan gilang- gemilang dan pastinya akan menjadi kenangan abadi bagi semua warga KGST.

PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFORM

_dsc0556-copy

Perkhemahan Unit Beruniform peringkat sekolah telah berlangsung pada 21- 23 Oktober 2016. Perkhemahan yang berjaya menarik penyertaan semua pasukan unit beruniform telah memberikan pendedahan aktiviti luar kepada para peserta.

Program diuruskan dengan cemerlang oleh Kem Komanden yang berpengalaman oleh Ustaz Abd Rahman Ghazali dengan dibantu oleh semua guru dan staf sokongan sekolah.

PERSARAAN TN. HJ MEOR ISMAIL

dsc_1304_4928x3264

Majlis meraikan persaraan Tn Hj Meor  Ismail telah berlangsung pada 27 Oktober 2016. Majlis berlangsung dalam 2 sesi. Sesi 1 di dewan warisan sekolah manakala sesi ke-2 di MH Hotel Sg. Siput. Pelbagai acara menarik telah diatur antaranya perarakan, persembahan, ucapan, penyampaian hadiah dan jamuan.

Seluruh warga SMK Temenggong mengucapkan selamat bersara kepada Tn. Hj Meor Ismail. Jasamu Dikenang…

WACANA KEMERDEKAAN

DSC_0612 (Copy)

29 Ogos 2016: Wacana Kemerdekaan peringkat SMK Temenggong telah menampilkan 2 orang tokoh iaitu YB Dato’ Haji Zainun b Mat Noor, ADUN Chenderoh & Dr. Hj Abd. Hadi b Mohd Salleh, Pengarah Jabatan Perpaduan Negara & Integrasi Nasional Negeri Perak.

Disamping itu pelbagai acara menarik telah diatur bagi mewarnai program berkenaan. Antaranya pertandingan memasak yang melibatkan pelajar, guru, staf sokongan dan ibu bapa serta persembahan pelajar- pelajar.

Terdahulu kedua- dua ahli panel diarak dengan pasukan kompang dan berbasikal disamping poster- poster tokoh kemerdekaan bagi mengembalikan nostalgia hari yang penuh bersejarah itu.

Tahniah kepada semua pihak yang memberikan komitmen & sumbangan bagi menjayakan program berkenaan.

 

PELANCARAN SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN

_DSC0195 (Copy)

19 Oktober 2016: Pelancaran Sambutan Bulan Kemerdekaan peringkat SMK Temenggong telah disempurnakan oleh Yang Setia Sarjan Major Khalil Bin Idris, Ketua Balai Polis Kati.

Terdahulu majlis dimulakan dengan bacaan doa, ucapan pengetua. Majlis dimeriahkan lagi dengan tayangan gimik pelancaran dan diakhiri dengan nyanyain lagu- lagu patriotik.

PERSARAAN PN. HJ. PUTERI AHLAM

_DSC0115 (Copy)

Majlis persaraan Pn. Hjh Puteri Ahlam telah diadakan pada 12 Ogos 2016. Majlis dibahagikan kepada 2 sesi. Sesi 1 bersama- sama pelajar dan sesi ke-2 bersama- sama pegawai PPD, guru & staf sokongan.

Pelbagai atur cara yang menarik telah disusun yang dimulakan dengan upacara menanam pokok, perarakan, tayangan montaj, ucapan guru yang diraikan, ucapan pengetua, persembahan pelajar, penyampaian cenderamata dan bersalam- salaman.

Pada sebelah petangnya Pn. Hjh Puteri Ahlam diraikan di Osem Cafe, Kuala Kangsar bersama- sama dengan wakil PPD, guru- guru & staf sokongan.

Selamat Bersara…. Jasamu Dikenang…